Artists

Joop van der Linden

Al meer dan twintig jaar staat Joop van der Linden als trombonist van de Amsterdam Klezmer Band op podia over heel de wereld. Vanaf de linkerzijde van het podium draagt hij zijn steentje bij om het publiek om te toveren in een kolkende dansmassa, noten spuwend met zijn trombone, swingend op zijn gitaar.

Tegenover deze expressieve Joop staat de introverte, die graag een ballad speelt of schrijft. De internationaal onderscheiden componist van filmmuziek en muziek voor theater.

Op zijn eerste soloplaat, simpelweg Joop van der Linden geheten, spreekt die introverte kant als nooit tevoren. In acht composities weet hij evenzoveel unieke werelden op te roepen, gebruikmakend van elektronica, trombone en gitaar. Gebruikmakend van analoge technieken heeft hij, onder leiding van producer Mathijn den Duijf, (bekend van Kyteman en Kytopia) een ouderwets driedimensionale klankwereld neergezet. Op vinyl, natuurlijk.

Vernoemd Naar Greta

In de vroege jaren 80 begonnen twee scholieren, Peter en Detmer, met het schrijven en zingen van liedjes. Geïnspireerd door de Do-It-Yourself-mentaliteit van de punk en onder invloed van de Nederpop, die in die tijd furore maakte, schreven zij Nederlandstalige liedjes. 

Nu, veertig jaar later, ligt er hun eerste album: Geen Plaats Voor Rock’n Roll. De liedjes van Vernoemd Naar Greta zijn muzikale tekeningen, kleine gedichtjes. Ze staan stil bij gebeurtenissen en beelden uit het dagelijkse leven. De muziek past zich in vorm aan bij de tekst. Deze muziek is duidelijk geworteld in de jaren ’80: invloeden van new wave, no wave, minimal music en (een beetje) jazz klinken door.